Saturday, October 20, 2012

PERCUTIAN KE ISTANBUL (PART 1)

HARI PERTAMA: 10 OCT 2012
  • From melaka at 10pm to klia by transnasional. Excited yooulllzzz. This is the crazy things i have done. Coz pi sorang. Flight tickets hanya RM2003.00. Naik Qatar Airways. Selalu tambang dalam 2.5k to 2.7k. tapi sebab aku book masa sale dapatlah murah. Waiting my departure, at the airport , meet one couple..mum n her daughter. Razan nama anak, mak nye dah lupa nama. Huhu. Then, janji nk pi sama2 ke sultanahmeet dari airport attaturk. Smpi terus ke baggage claim n tukar sket duit usd to tl. Dlm 200 usd dapat lah 637tl. Di ingatkan at Malaysia, no turkish lira to change. So kena tukar euro atau usd. But the hotel here accept euro. So, the next place can change at bazar. (Tapi sama jer tukar kat airport atau luar coz aku tgk sama jer nilai tukaran nya.

  • Malaysian tak perlu visa ke Turkey. Korang leh stay sini sampai 3 bulan tanpa visa,k. Gambar di atas adalah negara2 yang perlukan visa untuk masuk Turkey.


  • Untuk tukar duit, cari Change office bukan money changer. Sama la tu kan, cuma nama je lain, fungsi sama je. Then, cr lak camno nk ke tram station, kena keluar dr departure terminal. N turun satu level, ke tram. Just ikut je signboard, tk pun tanya staff2 kat situ. Then, sampai lah kitaorg kat havailman station.
Dan adoii mcm mana nak guna mesin jeton ni. Masukkan duit 10tl (coz tak de syiling) then mesin kuar syiling jumlah yg sama. Sebelum tu, tekan OK dulu yekk. Tk paham tanya staf yg jg pintu. Then masukkan syiling tu 3tl for 1 jeton. Have to take 2 jeton. Kira coin utk naik train la. Sblm msk, masukkan 1 jeton. Then sampai kat destinasi masukkan lg 1 jeton ms nk kuar. Nak murah kena beli Akbil kad. Tapi aku tak tau nak beli kat mana time nie, so guna la jeton tu.
 
 
     
     
     
     
     
     
    Dari Havailman Station ni, kitaorang stop at Zetinbuyrnu before going to another destination.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Still naik tram but go to Kabartas direction kalau nak ke Sultanahmaeet lah. Ni tram warna biru. Tram ni kena alert sikit berhenti kt mana coz slow suara announcement tu.






     


     
  • Tak pung tanya staf, mesti ada sorang jaga dalam tram tu. Jauh jgk la dalam 13 station.  

 
 
 
 
 
  • Turun kat Sultanahmeet Station, masjid ada near to station. Singgap jap for solat. Jamak je. Then, kitaorg plan nk pi taksim. Auntie tu stay kt hotel lain, so aku plan pi hotel dia n blk hotel aku after tht. So, tanya direction nk ke hotel auntie tu, n one guy sapa kitaorg. Rupanye dia tu kira ejen la kot, dpt la komisen sket klw dpt guest. Tanya punya tanya, kitaorg pi la ofis dia utk tour. Auntie ni nk compare ngan tour yg dia dh book kat internet. Bincang nye bincang, auntie ni setuju. Aku tak join la coz esok nak jumpa somebody kat sini. Better korang jangan book tour dari internet coz mahal kat internet. Kalau sini, leh minta diskaun. Tapi korang jangan risau, kalau pi sorang2 pun ok kalau join tour nie, coz diaorang akan charge harga yang sama even ko sorang coz ramai akan join tour nie. Small group la.
 
Coz even ejen nye ramai tapi yang incharge tempat2 nie adalah satu badan yang sama coz ejen2 ni bayar yuran setiap tahun. Means untuk dapatkan lesen la. Ni business card, ko leh terus ke sini pun tak pe. Tak jauh dari Sultanahmeet Station, ofisnye. Tak pung, sampai sini korang leh call. 
     
  • Then go to Apart hotel. Area Sirkeci. Kata mamat ni 200 meter tp jauh la, mahu2 ada 500m kot. Sampai sana, letak beg terus jalan, tak yah dah mandi2 coz dah nk malam. Mamat fazle ikut kitaorang, teman nak ke sana. Dia nie kira pekerja tour tadi. Penat nak cakap ngan mamat nie, coz english nye very limited vocab. Jalan la kaki ke Taksim Square
 
    Sebelum ke sana akan lalu Eminonu. Tepi laut. Sini ada stesen station samada nak ke Harem atau Kardikoy.







  • Dari Eminonu ni boleh nampak Galata Kulesi..tu menara. Clear sangat.










Sempat bergambar jap. Ni lah dia Razan and her mum.





Dari Eminonu nak ke Taksim akan melalui jambatan. Mak oii jauh jugak la dan naik bukit tu yg semputtt.














Ni lah Galata Kulesi. Nak naik menara nie, boleh. Tapi kitaorang tak nak. Tak larat da nak naik tangga. Memang kitaorang tak fit. ;-)


Taksim area ni mcm tempat shopping la, dan nak dekat malam mesti ada pemuzik jalanan. Kat atas baru sampai. Cantik la dan semputtt. Then jalan punye jalan smpi kaki aku dah sakit2. Aduiii, klw pakai kasut flat ok la, ni tumit separa tinggi yg still flat la tapak kasut nye.









Nie train lama tapi hanya di area Taksim Square ni sahaja beroperasi. Nak naik leh, tapi kena naik kat tempat mula nye. Tak pasti berapa tambang.










Sebelah ni jual aiskrim. Aku nak rasa tapi disebabkan aku dah mula2 batuk, so aku tak jadi la beli. Razan je beli. Siap ada demo. Memang lawak giler. Mahal gak aiskrim ni.








Jalan2 sampai dah pukul 9pm. Sebelah ni sampai penghujung jalan. Mercu tanda Taksim Square.













 Balik naik teksi charge 11 TL..ikut meter yek. So balik apartment auntie ni, n decide to stay at her apartment for 1 nite je. Makan kat tepi hotel ni je. Nasi n lauk one dish dlm 5 tl. Tapi mlm tu gak aku balik Yokomoz Guesthouse naik teksi, 25TL tu beb. Adoii sebab kawan marah2 coz senang sangat percaya orang yang baru jumpa. Huhuhu.


     





HARI KEDUA: 11 OCT 2012
  • Bilik aku tempah just dorm, satu katil dlm 25 TL. Ada 4 katil double decker. Means korang darab la 2. Book from booking.com. Selesa la just bathroom kat luar dan kena lalu depan receptionist. Ubat gigi n berus gigi tertinggal kat apartment akak ni, so tak la aku gosok gigi. Kena beli kat kedai dulu la. Then, shake la apalagi for the breakfast. Rent include the breakfast tapi dah bangun pun kul berapa, malas dah.

  •  Lepas mandi, jalan2 jap kat luar smbil menunggu kawan datang. Yokomoz Guesthouse, is very near to Hagha Sofia n mosque2 yang cantik sgt dan unik architecture (camno tah ejanye) nye. Dan also near to sultanahmeet station, jln kaki jewww.




Kat kawasan Hagha Sofia and Blue Mosque ni banyak penjual. Macam sebelah ni jual buah berangan. Banyak jual. Jagung and roti keras pun ada.




Jalan sorang2 tuu, mcm layan bluesszzzzz. Sebelah ni jalan nak ke hotel tempat aku book tadi.











Makan kat restoran order spagheti n kopi turki. Maaakk oiiii, pahit gileerrr. Kecik je cawan nye. Kena 15 TL. Sini susah nk cam org tempatan coz muka sama jee. Muka europe kan. Klw nk tanya direction, tanya org yg keje kat kedai2, coz confirm la org sini. Cuaca just nice, sejuk pun tk just nyaman jeee. Mlm jeww agak sejuk. Tapi yang tegur2 ni semua mamat yek. Terlebih friendly diaorang nie. Hehe. Tapi ramai yang tegur dari mereka yang ada kedai kat sini dan waiter restoran. bukan ape nak promote la kan.


  • Mamat2 turki mmg handsome weiiu, yg jual2 brg pun handsome ala2 Tarabas! Siapa pernah tengok the golden horse filem tu, memang tau la nk imagine mcm mana rupa. Girl turkey pun cantik2 and modern sangat. Sesiapa yang taste sama ngan aku, akan berkata sebegitu.
Kat sini main road panggil cankurtan, small road panggil sokak. Then at 2 pm, meet my turkish friend at Hagia Sofia. Luckily, he came, we walked to eminonu and go to taksim area. Sebelum tu kena lalu dulu Sirkeci,k. Adalah dalam 30 minit. posing2 lagi, kan. Since aku semalam dah pegi, so singgah sekejap jewww.




Masa kat Taksim Square ni kebetulan ada piket. Serkan kata coz tak puas hati dengan kemudahan yang diberikan oleh kerajaan kat tempat mereka.













Siap ada polis ko, kot2 piket bertukar ganas ke kan. Tapi so far tak de.





Then jalan kaki ke Dolmabache Palace dari Taksim Square. Aduioooo tak lak jauh sangat dari taksim area tu, tapi naik bukit dan turun bukit yg buat aku capekk gile. Tapi sayang nye palace dah tutup coz dah petang sgt. Tutup kul 3pm atau 4pm. Tak sure yang mana. So, kitaorg lepak2 kat tepi laut. Yarabbi punye la best view nye. Boleh nmpk turki asian side. Tu belakang Dolmahbace Palace.













Suasana makin malam makin rasa sejuk nye. Kitaorg order makan ala roti canai la tapi inti daging lembu. Boleh la rasanye, tapi kalau ada sambal lagi sedap kot. Haha.









Transport aku guna Akbil kad atau nama lain Istanbulkart. Tu yang kat bawah jadual pass ticket nie. Leh beli kat kedai tepi Eminonu nie. Then, top up la. Satu kad dalam 2TL (sebut Tayla). Harga untuk kad je nie. Boleh guna untuk public transport di Istanbul je,k. setiap kali naik akan deduct 2TL. Tak kira la naik bas ke naik tram ke. Dekat ke jauh sama jer. Untung la kalau yang jauh tu kan.














Then, kitaorg ke Bosphorus Bridge naik bas. Kena jalan kaki melepasi Dolmahbace Palace tu. Ko tanya je kat driver bas tu. coz aku pun dah lupa nombor berapa tapi ada tulis depan bas tu. Waktu malam cantik sangat.



    Ni gambar Bosphorus Bridge dari bawah jambatan.















Then, kitaorg ke tepi jeti. Mak oiii, cantik sangatt. Lepak2 for a while. Suasana nye memang best.
 



Then, we back to Eminonu by bus. Jalan kaki sampai Sultanahmeet. Sampai perut rasa lapar bangat. Singgah beli turkish delight dan singgah kedai makan. Order meat balls tapi tk de pun rupa mcm ball. Minum lak buttermilk tapi rupa2 nye minuman yoghurt, mak oiii tak sedap coz original taste. Kalau strawberry ke grape ke, sedap sikit.



      Sampai hotel then gosok gigi n cuci apa yg patut, tidooozzzzz.

    1 comment:

    1. Restoran Malaysia di Turki. Nur Muhammad Lokantasi,Edirnekapi Fatih, Istanbul. Tel: +90 212 531 28 52 Mr Yahya. Latitude:41.03009 Longtitude:936604

      ReplyDelete