Thursday, June 13, 2013

Percutian ke London - Apa yang perlu?

mmm, Tak pernah jejak ke London. Lamo dah teringin nak pi, kali ni je ada peluang. Dari Klia, memang seorang. Single traveller. hahaha. Aku ni memang gile sket. aku malas nak tunggu kawan, senang rasa nak pi je.. survey2 tiket.. tempat mana aku nak pi. masa pun ada. then aku chow.

Naik MAS, beli one-way ticket. rege? tak yah tanya la, mmg mahaiii. Tp nak pegi punye pasal, caj je credit card. hehe. 13 jam perjalanan. Mati kutu aku. direct flight lak tu. capek giler, bosan ya amat. hahaha. apa yang aku buat sebelum pegi;

1) survey hostel mana aku nak stay. plan 4 malam kat sini. bukan hotel yek. Hostel. Malaysia Hall, mahai gak, satu orang dalam 25 pound. perghh, tak dapat la yek. survey nye survey, ada la satu hostel ni ada bilik female dorm. mmg banyak pilihan dorm kat kota London ni, tapi yang banyak Mixed Dorm. means campur le. memandang kan aku ni pemalu orangnye. so aku tak nak la book Mixed Dorm nie. Tapi Mixed Dorm ni murah berbanding ngan Female Dorm. So far, aku tak nampak Male Dorm. So, guys u all stay je la kat Mixed Dorm. cari punye cari dapat la, Hyde Park Hostel. Aku terus je book 4 malam, total dalam 60 pound untuk 4 malam. 10 bed female dorm.

2) kawan aku yang duduk kat Sheffield, kata datang sini wajib amik Roof top bus tu. ala yang double decker tu. atap bumbung open tu. ada banyak company bus yang beroperasi. so pandai2 la, ko pilih. yang aku survey ada dua. Big Bus Company http://www.bigbustours.com/eng/london/custompage.aspx?id=london_sightseeing_tour&gclid=CJq0l7b51rcCFYXMtAodvGEAYA
dan Original Tour. Aku book yang ni, Original Tour. Kalau beli online dapat lah jimat dalam 30% berbanding kalau beli kat situ. So aku beli online dapat lah 24 pound. Biasanya 30 pound. ada 24 hours tiket dan ada 48 hours, So, aku beli 24 hours je la.Bas ni akan pusing2 satu London. ko naik la sampai ke 12 malam pun tak pe. hahaha. Free Themes riverside and free walking tours.

3) survey tube,underground train. pening... camno nak dai Heathrow Airport nak ke London city. Mesti macam Sydney nye train ni.. aduiii dilema. Boleh naik Heathrow Express atau tube. Klw beg kecik molek naik tube ok.. coz dgn ramai orangnye. Tube murah sket. Heathrow Express mahai sket. so, pikir nye pikir aku plan naik Hethrow Express ni je la.. bukan apa2, tube ni,, kena turun kat station ni, then naik tube ke station lain.. ni map for tube.. http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/14091.aspx   Amik ko, aku pun tak faham. BErsilang2. Hahaha.

Tapi kalau ko dari Airport lain, such as Luton, Gatwick ... leh amik Easybus. Murah banyak teww. Boleh dapat 2 pound je- one way.

4) Oyster card. Nak jalan2 kat sini, wajib ada kad ni. untuk naik tube tu.. tapi tak yah la, beli sampai 7 days kad tu. klw plan stay lama, ok. so aku plan nak beli 2 days je.

5) makan !!. ha, ni penting nie. kat Malaysian Hall ada cafe. so, better stay hostel yang dekat ngan MH. MH kat Bayswater. nie die.. http://www.yelp.co.uk/biz/malaysia-hall-canteen-london

6) last sekali, keberanian !! dah sorang kan. hehehe.

9 comments:

  1. hmmm menarik sangat...boleh jadikan guide sebab saya pun plan nak travel europe sorang2 next year...

    ReplyDelete
  2. wahh. travel europe sorang2? awesome!!. good luck bebeh.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Sorry, tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    Homestay di london
    @
    Homestay-london


    TQ n sorry again..

    ReplyDelete
  5. Travel sorg2 wowww I x seberani u
    tabik spring lahhhh
    btw I terjumpa blog u coz I duk cari info psl london kengkonon nak pegi la ni

    Thx blog u sgt berguna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.transport efficient kat sini. tu yg berani tu.
      welcome, bebeh.. just go. tu je nak ckp. heheh.

      Delete
  6. Hi. Boleh cerita pengalaman dengan immigration? Banyak soal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Time ni dah Lama dah ke sini. Masa tu tak berapa strict sangat. Dah la tkde travel insurance. Haha. Just masa tu staf tanya ticket balik coz saya beli one way jek.
      Rasanya sekarang lebih strict.

      Delete