Thursday, July 18, 2013

Hari Pertama Di London

this is again the craziest things i ever done !! travel to london alone. kakaka. tu la aku, penuh kejutan. tapi ramai dah buat macam ni setakat sorang2 jalan2 di London, apalah sangat kan. kali ni travel, lama sikit. coz i am planned to travel other countries of europe for 16 days. so, the total of days will be 20 include london. Tu lum lagi nak ke Turkey !!

di london, i just alone. ala, aku memang dah biasa sorang kan, apa nak heran sangat kalau jalan2 pun sorang2. hehe. 4 hari di london, kemudian hari ke 5 aku ke negara eropah lain. tapi yang ni aku join Kelana Convoy trip. coz aku malas nak buat survey2 awal ke negara2 lain tu.

dalam airport aku duk sebelah family melayu, nasib baik klw tak jenuh aku nak speaking. hehe. makcik ni pegi satu family, attend konvo anak dia kat univ west london. then pi scotland, lawat anak dia lagi sorang. boleh tahan gak pandai2 anak2 dia. dlm hati aku kata kaya jgk makcik ni coz satu family pi kan, rupe2 nye berniaga. berniaga makan, banyak gak la kedainye. patut le kan.

dalam flight aku rasa dah berapa kali aku tido dah, bosan ya amat. 13 jam kan. nasib baik ada makcik sebelah ni, leh borak2. kalau tak mati kutu !!!!.





sampai di heathrow airport, kat point immagration tu, kena soal la ngan staf. berapa hari kat sini, untuk apa. pastikan korang beli dah tiket return tapi kat klia staf masa check in tu akan tanya klau tak de record balik guna flight yang sama.

 
selesai semua, aku blurred !!! camno ni nak pi hostel. tapi sebelum tu aku dah cari info, mcm mana nak ke hostel yang aku book tu. ada banyak cara. so suka mana korang la nak amik yang mana. naik bas pun boleh. tube pun boleh. tapi disebabkan aku ni pertama kali sorang lak tu, so aku amik je Heathrow Express. mahai la coz cepat sampai dan tak banyak stop. suggested naik ni kalau beg beso gedabak dengan family lagi lak tu kan. nak murah naik tube underground tu.


sebelum tu aku wifi jap, nak bagi mesej. 45 minit je free. pas tu, ko bayo la. beli sim card handphone. ada mesin sim card, ko nak beli beli kat situ je la. aku beli LYCA UK. kat Aussie pun ada company ni. rege dalam 10 pound. saje la beli, ikutkan nombor malaysia aku ada roaming, automatically activated. tak yAh daftar2. tapi mahal kan, roaming2 ni.

tiket Heathrow express, mak datuk. 20 pound tu one way je tu. beli kat mesin atau kat kaunter pun boleh. kalau korang balik gune airport yg sama, better beli return ticket coz murah sket. kat airport pi ke terminal 4, then change plAtform. go to platform 2, going to paddington station. it wl be passed through Hayes and harlington, Southall, Hanwell, west ealing, ealing broadway n lastly paddington.



sampai paddington station, aiseh camno ni nak naik ke Bayswater underground station. punye le besao station Paddington. hostel aku kat area2 Bayswater station tu le. last2 tanya staf, then aku turun ke level lagi satu untuk ke train. beli osyter card, kena deposit 5 pound dan top up ke Bayswater 5 pound. tak jauh je, satu station je train.








cantik gak surrounding Bayswater ni.








sampai la aku ke tempat nak dituju. pas tu, blurred lagi la, mano hostel aku ni. tanya staf yang jaga where is inverderness terrace. bagus, siap ada map. tak jauh je dalam 5 min. tapi disebabkan aku blur, tak tau jalan pusing2 gak la aku. sampai la ke Hyde Park Hostel. hotel budget yang termurah aku dapat. Berjaya Hyde Park dekat je kat station ni. kalau ko berduit, leh la stay sini.








aku book 10 bedded female hostel cost around 62 pound for 4 nites. katil sorang le. 10 pound deposit, nanti check out, dapat la balik 10 pound tu tapi pastikan jangan hilangkan kunci kad dan lain2. sebelah je block Malaysian Hall. tapi aku tak book situ coz mahai, satu malam 25 pound!!! jam malaysia menunjukkan kul 2 lebih pagi. patut le mata aku lain macam dah. JETLAG!!









sampai bilik, cuci muka, then zzzzzz. tapi mata den susah nak tidur gak.

4 comments:

  1. Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

    @

    http://homestay-london.blogspot.co.uk/

    TQ n sorry again..

    ReplyDelete
  2. Assalam...

    Minta maaf tuan blog. Mohon untuk iklan bilik homestay kami di London.

    http://bilikhomestaylondon.blogspot.co.uk/

    Minta maaf dan terima kasih ye tuan blog.

    ReplyDelete
  3. As salam,
    saya pun nak travel solo ke london dan blog ini betul2 membantu saya..cuma mcm tinggal dlm dorm hostel tu..dari segi safety dia ok ke tinggal dgn traveller dari negara lain yg diff race n religion? btw saya malay female muslim from kl nak travel sana alone

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Adeh, baru check blog yang bersawang dah ni. Saya lagi ke sini last DEc 2015. Stay same hostel. Ternyata lagi secure dari dulu. Ok ja sis, toilet ada yang female punye.Biasanya traveller lain ok ja dalam dorm yang sama. Mereka kebiasaannya tak sombong. kalau nak solat, solat ja atas katil tu coz beg penuh kat lantai tu. cuma dalam dorm takde locker untuk beg luggage.

      Delete