Wednesday, April 22, 2015

Mabul & Kapalai Island, Semporna, Sabah, Malaysia


Ke sini April 2015

Airport yg plg dekat ialah Tawau. Flight (AirAsia) ticket return around RM 200 including meals without check-in luggages. Saya amik pakej je organized by Pocha Pangkor- FB id. Group kami ada 20 orang including Pocha la. 4h3m. Hari pertama tido di Semporna sebelum naek bot esok pagi nya. Kami bermalam 2 malam di Billabong Scuba Mabul. Sebenarnya ini kali pertama saya di Sabah. :). Baru lah lengkap 14 negeri Malaysia. Hahaaa.

Jom, tengok gambar.
Air Asia, janji murah. Hehe
Sampai juga di Sabah
Floating Village, Semporna with my travel buddy
FeFeeling jap
Ke MAbul dari jeti ini
It's too awesome. Love the clouds
Arrived in Billabong Scuba
Arghh, tempted
Petang nya kami ada snorkel. ada 4 kali termasuk hari esok nya. Memang tanned la kulit masing2 even lotion sunblock pakai. The best place adalah di Kapalai Island. Sangat awesome tempat nya. Yang laen2 tak jauh dari hotel kami. Ada satu tempat tu, macam hampeh. coz obor2 yg kecik2 tu byk sangat. Sekali kuak.,ngettt kena gigit, kuak lagi ngettt kena lagi. Hahaha. Masing2 gatal la, apa lagi. Merah2 kulit. Nasib i pakai full suit, so tak lah byk sgt. Sapa yang seksi meksi tu, memang obvious la gigitan2 obor tu. Keh2. Sunset n sunrise sangat awesome di sini. Malam kami menikmati bintang2 di langit. Siap ada wishing star. PErghh, memang terbaek arrr. Masing2 pasang wish la konon. Hahaaa. 

Di sini saya dan Sally kenal2 dgn traveller yg laen. Hazel from Denmark. 15 months travelling, fehh sangat awesome bila dgr cite dia. Kaki diving. Memang best la diving ni. Dia dengan kawan dia travel satu Indo-China. Christine dari Germany tapi menetap di Canada. Fasih pelbagai bahasa. Portugis, Spanish, France and ofcoz la German. Dia solo traveller. Siap ceritakan kisah cinta dia dgn hubby dia, American. Jumpa di Thailand. Then lelaki tu jumpa dia Germany. Best nya. TErus dia tanya, ko suka aku tak? hahaha. Bleh gitu. Then diaorg kawen. Sorang lagi Stephen. Dari London. Dia travel dengan kawan dia, kawan dia kami tk borak sangat tpi hensem. Keh2. 

Ehh, Tengok la gambar. Kat sini jeti2 dia mesti amik gambar tau. Cantik sangat.
Ikutkan yang ni tak leh masuk, tapi lantak arr.
Kat sini cantik sangat, ada turtles kat bwh. SMART bungalow
Jeti ni, lampu2 nye cantik
It's really awesome laa
My fav photo

With policemen. Malam je mesti diaorg ada kat sini. Hotel kami pun ada

Rainbow cantik sangat. Hotel mahai ni

SMART Bungalow. RM3k semalam
Love this view. So kampung
Kedai runcit deme. 1 air tin RM3.

Kuning tu minyak masak. Dalam plastik kecik tu pun ye.
With Christine. The loves will find its way
Love the clouds

Our boat

Love this

Underwater is really awesome. Wish i can dive

Ikan sini macam2 warna.

Sangat menggeramkan

Kapalai Island is too awesome. It's just sand bar

With travel buddy. Kapalai island
Bye2 Kapalai
Not far from our hotel
Coral sangat menggeramkan. Kena belajar diving ni

Phewww.
With Stephen. Kalau teringat dia, mesti teringat Borneo gf. Hahaa. Only me n Sally know that.

Bajau Laut Kids. Sangat berani diaorg ni.

Kaki lompat, menyelam n berenang deme2 ni

Sunset is too awesome, kan

Arghh, tempted me. Wish with someone i love. eh ehhh
Our hotel, ni mahai sket.

Sunrise, Phewww. Bangun 4.30am untuk ini. Tapi Sally je yg gi. Heehe
Mewah tul makan kat sini. Ketam tu satu ikat RM20. Leh la tawar RM15. Lobster mesti try. Sedapp

Jump!! At our hotel.

Memang best la. Petang air pasang, so air tinggi sket. Leh la berenang2

Bila terlihat kanak-kanak di sini, teringat anak2 den haaa. Di sini kemudahan amat2 limited. Ada sekolah di sini. Tapi selagi mereka di sini, selagi itu lah akan jadi seperti bapa mereka. Mencari ikan2, lobster, ketam untuk di jual. Sedih tau tengok budak2 ni. Huhuhu. Kalau di sini, jangan bagi duit kat deme2 ni. Nanti ramai lagi diaorg panggil kawan2 diaorg. Hahaa. So bagi lah keropok2 ke, gula2 ke. Sure diaorg suka.

Sekian di sini. Sabah sangat cantek. Akan ke sini lagi for their islands.

No comments:

Post a Comment