Thursday, June 18, 2015

Santorini Island, Greece


June 2015
-----------
Best trip ever. This is my solo trip from Istanbul. My others team covered Pamukalle and Cappadocia, Turkey. I had been there so i decided not to join them. Mula2 ingat nak relaks saja di Istanbul. Tapi macam wasted la, kan coz kat Istanbul dah brp kali. Check2 kat Skyscanner.com tiket murah Aegean Airlines RM550 return. Sebelum2 tu check above RM700, tau. Ada RM1k pun ada. Apa lagi terus i masuk web Aegean n book dengan pantas. Hahaaaa. Meh, i bagi sket guidances. Ke Santorini, 2 cara je. Melalui feri atau flight. Flight pun tkde direct, transit kat Athens. Feri pun dari Athens jugak. So, terpulang la nak naek apa. Aegean Airlines dari Istanbul, Ataturk Airport (IST). Tapi rasanya Pegasus Airlines pun dah start route ke Santorini ni. Cher check, k. 

Santorini ni, famous place to stay antara Fira n Oia. Airport kat Fira. Main center of Santorini. Oia jauh sket ke atas utara Santorini. So i suggest duk je la kat Fira. Kalau nak ke Oia, amik je bas dari Bus Station Fira baru 1.6 Euro. Memang bas akan berhenti kat Main center Oia. So dont worry memang tak jalan kaki jauh punye ke Main Square Oia tu. I booking Santorini Youth Hostel atau nama lain Santorini Camping. My review about this hostel, not bad la lokasi. Lokasi bukan kat kawasan Fira yang banyak2 bangunan putih2 tu tapi dekat dengan Main Bus Station Fira n jalan kaki je ke Fira Main City. 20 Euro semalam. Bilik single.Yg tak best tkde shuttle van ke airport. Diaorg just hantar ke Port saja. Tapi kalau flight korang within waktu bas local ada ke Fira n ke Airport, ok je stay sini. Just internet tu di kawasan bar dia aje. Itupun tk berapa stabil. Tak la recommended sangat kalau nak internet sentiasa. Tp lokasi not bad.
Jadual bas dari airport n ke airport dari Fira
Kalau nak ke Caldera tu, just jalan kaki je ke atas. Cable car pun dekat ngan situ. Kalau makan kat REstoran ZAfora, near to cable car, ada diskaun 15%. Tapi kena tunjuk kad resident Santorini Camping. I memang jalan je around Fira Town tu, map tkde kat tangan. Just kalau sesat, tanya je Bus Station kat mana. Coz hostel 10 min je dari Bus Station. Kui3.

Meh tanpa buang masa, tengok la gambar2 di Santorini ni. Memang rasa macam zaman PHaroah. Kalau sapa pernah main game tu tau la, apartment sini jenis Modest Apartment, Luxurious Apartment tu. Putih je. Gambar2 ni kat Fira.
My dream comes true. (*_*)
Nasib baek Ada GoPro. Selfie pun senang. Hehee.
Memang senyum puas laa.
opsss, model tak berbayar.
Ramai gile time summer
Memang berbaloi, kan.
Sejuk je mata, coz sume putih. Hehee
Banyak tangga private, so pandai2 la
Old Port, turun ke sini jalan kaki atau naek Cable car. Cable car:5 Euro oneway

Island Hopping kat sini.

Jernih kan air nye
Kat Old Port ni ada satu kedai yg murah sket jual sourvenirs, beli tau.
Jalan2 sebentar di bawah ni
Kalau nak naek ke atas semula, jalan kaki ikut jalan ni or naek donkey.
5 Euro-donkey ride untuk ke atas. Kesian pulak aku tengok. Nak jalan, tak larat naek cable car la
View dari cable car
Tangga dia memang cantik
Pusing2 Fira lagi
Nak ke airport dari sini even ke mana2 part of Santorini
Balik rehat jap di hostel. Then petang pi Oia. Sebut 'Ia'. Nak tengok dome2 biru tu kat sini. Naek je bas. Senang n murah. Hehee.
Nak tengok sunset kat OIa ni
Sini church memang dome warna biru
Sini lagi sesak, okeh
Smile....
Punye la ramai kat sini
Sini wedding shooting byk
Oia
Greece for the 2nd time.
Ada couple kawin kat sini
Souvenirs memang menggeramkan. Harga, adehhh.
Antara Fira n Oia, rasanya Oia lagi cantik.
Perbelanjaan di sini 3h2m;
1) Flight ticket from Istanbul to Santorini by Aegean Airlines : RM550 via Athens
2) Room in Santorini Camping: 40 Euro for 2 nites
3) Bus from n to Airport : 1.60 Euro-one way
4) Cable car in Fira: 10 Euro-return

Makan2 terpulang la. I makan Veggie Spagheti je. Tak nampak pulak kedai Halal. Kebab pun ada Kebab Pork jugak. Nak tau full iti untuk my trip kali ini. Klik ----> here.

Sekian di Greece.

11 comments:

  1. Hi. Nk tanya dari athen ke santorini u naik apa? Ferry or flight?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Saya naik dari Istanbul Attaturk airport dgn Aegean Airlines n transit di Athens. Still naik Aegean Airlines ke Santorini.

      Delete
  2. Hi sy akan ke Athens bln 10 ni.. hehehe. Hopefully ade rezeki ke Santorini.. 😄😄😍😍 ade ape2 tips kalau nak naik feri x ek ?😁😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. OCt tu autumn. best nye. sejuks2. hari tu saya naik flight ke santorini. tak dapat nak share experience naik ferry camne. have fun je lah. :D

      Delete
  3. hai.. fira punya caldera mcm oia jugak eh ada cable car ngn donkey tu>

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya yang ada cable car n donkey tu kat Fira. Oia takde. tapi caldera lebih kurang sama dua2 tempat tu. Saya lagi suka Oia, lagi cantik kot.

      Delete
  4. Very nice n helpful info...TQVM🤗

    ReplyDelete
  5. Hi tempat brgambar cantik2 bangunan putih tu ka center city fira ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan putih2 tu fira n oia pun ada. Tapi yg ada kubah2 biru tu kat oia.

      Delete