Tuesday, July 21, 2015

Frankfurt & Munich, Germany

May 2015, Frankfurt
----------
Di Frankfurt hanya 5 jam sebelum naek bas ke Munich. Tak banyak tempat yang kami cover. Tapi sempat lah jalan2 di kota bank ni. Dari Ho Chi Minh, sampai jam 7 pagi di Frankfurt airport sini. Masa kat passport control, pastikan;
1) Print itineri kalau u all plan nak overland Europe. Senang, klw deme mintak tunjuk aje.
2) Print booking hostel 1st nite tu at least. Mana lah tau korunk2 guna couchsurfing tu, at least stay 1 nite kat hostel. Nak bg syarat ajer.
3) Print travel insurance yg ada nama korunk tu n tempoh valid. smtms deme mintak.
4) Print flight itineri balik ke kl kalau naek different airlines. kalau same airlines pun, print aje lah.
5) Laen2 jwb dgn tenang. Toksah la gabra, imi je kot. Kihkih.

Dari airport Teruih kami ke Frankfurt HbF. Kemudian kami simpan luggage kami ditempat locker sebelum ronda2 di Frankfurt. Nasib kami baek coz strike baru je stop hari ni. Kalau tak train memang tkde. Deme mogok dah berapa hari. Hari ni tram aje tak beroperasi. ok lah, asalkan ada train. Masih ada jugak yang strike tu, mogok apa ntah. Katanya adalah servis kerajaan atau kemudahan yang deme nak kerajaan improve. Gitu la kata deme. My travel buddy sempat borak dengan peserta yang strike tu. 

Pastikan amik Frankfurt map kat airport tu. Senang nak tau turun station mana. Roll je lah pics.
Airport yg org kata Imi nye strict
Tu dia, i teruja tengok board deme ni. Besooo

Naek train dari airport pi Frankfurt HbF ni

As usual train station main deme memang beso2

Jenjalan jap di city. Kota Bank. Lambang Euro. Time ni 1 Euro less than Rm4.00
Macam tk penah jumpa teddy bear beso. Hihii. ni kat Romer
Romer. time ni deme tgh strike. Memang sesak. Polis ramai. Tapi hensem tau polis2 deme.
Guna GoPro pulak. Haaa, tu dia sesak okehh kat Romer Square ni.
Menyusuri di laluan mereka
bridge crossing the Main river at Old Town
Time ni sejuks. 15 celcius, okeh. Frankfurt Cathedral
Market deme.
Musim bunga dah lepas, dapat tengok ni pun jadilah.
Melantak strawberi n ceri cukup2. Murah.
Yeay, sampai Frankfurt
Kemudian kami gerak ke bus station untuk ke Munchen kul 2pm. 6-7 jam jugak. Train ada tapi pagi.
Munich..
======

Even dalam bas tadi ada free WiFi, tp i tido aje. nak charge hp pun boleh dlm ni. Penat la weii dari Kul-HCM-Fra. Fehh 24 hours. Means tak mandi jugak la. Keh2. Sampai di Bus Station Munich. (ZOB). Kami jalan kaki ke hostel kami. 30 min jugak la jalan maklumlah sesat bagai. Hostel kami dekat sgt dengan Munich HbF. Train station terminal. Sini still sejuks. Kami stay di Wombat City Hostel 2 malam. dorm aje, itupun semalam RM100. Average memang harga itu, okeh. Daily ticket transport 6.80 Euro untuk harga group for 1 person. Meh nak review hostel ni;

Location: Superb, jalan kaki aje ke MarienPlatz.
Staff: Most of them are friendly. Ada Free Walking Tour lagi. Bagi aje tips sket.
Facilities: Nak air panas, amik kat machine in lobby. Nak masak, dapur tkde. Ada bar dalam ni. Breakfast harga laen.

Roll the photos.
Suka tengok design truss bridge ni, near to ZOB.
Our room
Okeh jugak coz ada drawer
Lobby hostel
Lepaks in lobby sambil mengcharge
Taman deme. Hihii.
Our 2nd day, join Free Walking Tour organized by this hostel
Usap hidung kinzir ni utk dapat Luck. Hahaaa. Yo yo oo aje lah
Mengong deme2 ni. Konon nak luck masukkan kepala anda. Hahaaa.
Marienplatz. Wajib kat Munchen ni
Our guide, mamat ni dulu stay kat Thailand.

Viktualienmarkt

Free Walking Tour tu wajib amik. Guide bawak dari hostel sampai Marienplatz, then fehh jauh gak la. Berbaloi. Dari ko pi sendiri tapi tak tau apa kebende. Heheee. Kami bagi tips 2.5Euro aje sorang. KEdekutt. Continue roll the pics la.
Church Frauenkirche. Famous. tengah renovate. Alaa yang dome hijau2 tu
Marienplatz
Old Town deme la ni
Old Town Hall
The HofbrÀuhaus am Platzl is a beer hall in Munich, Germany, originally built in 1589.
Opposite aje dgn Hofbrauhaus
Dalam Hofbrauhaus tadi, restoran
Taraaa. The National Theatre Munich is an opera house in Max-Joseph-Platz
Tinggi nyeee kat Odeonsplatz
Italianesque Feldherrnhalle
Odeonsplatz
With new friend. Dia stay same hostel dengan kami
Cantik pulak Marienplatz
Danke, Danke. Means thank you le
Karlsplatz
Karlsplatz
Karlsplatz dekat foutain
Karlsplatz. cantik waktu malam
Kebetulan kawan Sally stay kat sini. Maka ambil la kesempatan untuk kenal2, borak2 dengan orang local. Namanye Nico dan gf dia Katja. Nico pernah study kat UiTM amik master. Skrg dah abis dah la. Kira alumni UiTM ni. Hihii. Kami berpiknik kat satu taman di sini tepi sungai. Sambil2 makan2. Healthy sangat menu kami tau. 
Jauh sket dari Old Town. Kami jalan kaki aje. Deme2 kan suka berjalan
Tempat lepak kami
Tengok la healthy kan. Suka pretzel cicah cheese. Sedap even liat. hahaa
Deme2 memang camne lepas balik keje. Lepaks2 taman coz deme tkde pantai. Keh2.
Ni la pretzel nye. Liat. Tapi sedap jugak. Hihii
Kami sempat ke BMW Museum. Sesapa yang duit banyak tu leh la beli. Murah sket katanya. Murah berapa idak la teman tau. So bergaya aje lah kami2 ni berposing. Ajerr.

Ke sini naek train, sila tengok map train station.
Olympic Tower
Tu dia kereta2 nye.
Tak mampu, posing aje la. Sobss
Hahaaa. Kununnn.
museum blkg tu. Tapi ada bayaran nak masuk so decide tak yah gi.
Hari terakhir kami ke Arena Stadium. Beli baju team Bayern Munchen kat sini. Nak gi sini turun kat Frottmaning Station
Station nye
Deme2 la nak pi sangat, ahkak ikut ajo
Sesapa fans team ni sila lah ke sini
Posing aje laa
Cantik jugak design nya
Ko tengok beso sungguh stadium ni
Sila soping, okeh
Hanya beli cap untuk anak2. Baju? sobss mahai gile arrr
Sekian aje di Germany. Kemudian kami ke Ljubljana, Slovenia naek train. Best. Nak full itineri n expenses untuk trip kali ini. Klik ---> sini.

No comments:

Post a Comment