Thursday, June 25, 2015

Sarajevo, Bosnia Herzegovina

June 2015
-----------
Still remember my conversation with my close friend from Poland. He suprised when i said wanna go to Bosnia for vacation. He said is not safe to go there. Still have people fighting and kill each other. Aikk, Are u sure? Coz i said my friends were there and they said its safe to visit. Now i want to prove that Bosnia is safe to visit. Hey, Marc it's safe. Hehee. 

Kami ke Sarajevo dari Mostar naek train. Tau tak berapa murah naek train, memang murah sangat 11 Mark. 2 Mark : 1 Euro. Murah kan, sedangkan perjalanan tu berjam2. Ada 2 saja waktu train ke Sarajevo dari Mostar, 7am dan 7pm. So kami decide amik 7am. Bas ada selalu ke sana tapi kawan advice amik la train pagi coz dia pnh ke sini. Solo pulak tu. Memang tak menyesal bangun pagi2. Kui2. Dari apartment jalan kaki saja, straight je sampai la ke Train Station. Bus Station pun sebelah aje. Meh la tengok perjalanan train kami. Memang cantik sungguh bumi Balkan ni. Ni gambar je, kalau tengok real speechless, dude.

Bye2 Mostar, heading to Sarajevo
Sekali pandang macam KTM je kan. Heheee
Damai sangat lah
Cantik sungguh sungai nya
Tangan tak lekang dok capture photos
Sesekali train memasuki terowong, memang banyak jugak la
Setiap kali berhenti kat station, mesti ada staf berhenti n tabik hormat macam pmpn dalam ni

Dah nak sampai di Sarajevo jangan tido coz tempat ni memang speechless, kabus betul2 atas permukaan sungai ni. Tu yang warna putih tu.Tak pernah tengok, this is my first time. Cantek siut. Dalam gambar tak berapa nak nampak. Kena tengok real
Gunung2 dengan sungai memang mendamaikan
Abandoned building in one of the station
Ala2 Swiss tapi lagi klasik
Time ni dah nak sampai Sarajevo
Macam kat kampung kita2 je kan
Sampai di Sarajevo, Train station (sila dapatkan map Sarajevo di sini) tak tau dah ni nak ke mana. Apartment kami nama Apartment Amra tu pun jauh jugak dari sini kalau nak jalan kaki. Map pun macam tak berguna. Option last msg kat owner apartment. Kat booking.com pun tak lengkap direction nak ke apartment. Ikutkan dekat je dari tram station. Dari Train station tu ada tram n stop kat Bascarsija. Let's roll the photos. Gambar2 ni sume kat Old Town. Apartment kami memang dalam kawasan Old Town. Dekat sangat. 2 minit sampai dah kat Sebilj tu.
The Avaz Twist Tower is a 176 m tall skyscraper in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. It is the headquarters for Dnevni avaz, a Bosnian newspaper company. Sapa perasan drama Remy Ishak, ber background bangunan ni. Drama apa lupa ntah.
Main Train Station kat Sarajevo, bangunan Twist tadi depan ni aje.
Old Town
Cantik sungguh lukisan deme2 ni
Agak2 apa simbolik lukisan ni, ek.
Cantik tapi tak beli pun, bajet elek
Deretan2 kedai ni yang si Siti Saleha mencari Fatimah, kawan emak dia tu. Cite 'Parut Sarajevo' tuew.
Gazi Husrev-bey Mosque (Bosnian: Gazi Husrev-begova Džamija)
Ingat tak drama 'Parut Sarajevo' di sini la Siti Maryam lakonan SIti Saleha berjumpa ibu nya yang Bosnian tu. Hehee. Sebelum tu meh baca pasal masjid ni.
  • The Gazi Husrev-beg Mosque was built by the famous Ottoman architect Adzem Esir Ali “Alaüddin”, who also built the Yavuz Selim Mosque in Istanbul for the Sultan Selim I. The mosque was financed in 1531 by Gazi Husrev-beg, the provincial governor of Bosnia and Sultan Beyazid II’s grandson.

Cantik, kan
Main entrance pintu masjid
Minta izin nak amik gambar ni dengan awek Bosnian. Cantik sangat. Kulit putih melepak, bersih. Tinggi lak tu. Full pakej lah. Yang kami pmpn pun teruja melihat apalagi lelaki. Kannnn.
Sebilj Fountain
Sekolah apa ntah nama, opposite je masjid tadi
Macam Grand Bazar Istanbul tapi ni nama nya Gazi Husrev-bey Baazar
Gazi Husrev-bey Baazar, nak soping boleh la sangat
Club bolasepak ni pemilik nya Malaysian tau. Vincent Tan, yang owner Genting tu.
Gazi Husrev-bey Baazar
Gazi Husrev-bey Baazar dari luar
Teka binatang apakah ini, banyak tul deme. lepak2 tepi Sebilj.
Catherdal of the Sacred Jesus Heart or Srca Isusova
Ala2 Istanbul, kan
Kovaci, memorial Shahid Cemetery kat Old Town jugak dekat dengan Station Bascarsija
Tinggi2 batu nesan
Perkuburan tentera dan orang awam yang mati syahid time perang Bosnia dulu2.
Tapi ada gak bercampur yang bukan mati syahid coz nampak tahun 2007 pada batu nesan
Klasik sungguh tram diaorang.
The 1st electric tram in Europe was in Sarajevo. Haaa, tau tak? hehee.
Dalaman tram tadi, sangat usang tapi still boleh digunakan. Keriuk keriuk bunyi nya. Kena try coz 1st electric tram in Europe. heheee.
Cantik cafe ni.
Tunnel Hope SPassa
---------------------
Yang ni jauh sket dari Old Town. Nak ke sini guna tour pun boleh. Dalam 15 Euro. Tapi kami naek tram n taxi. Tram naek sampai kat end station, Ildiza then amik taxi satu taxi 10 Mark. Jimat sket la dari tour tadi cuma penat la coz pegi sendiri. Terowong ni la nadi orang Bosnia mendapatkan bekalan makanan, senjata dll zaman perang dulu.
Entrance Tunnel
Sebahagian 800m tunnel tadi. Yang tinggal hanya ini, yang laen ditutup coz melalui airport.
Map asal menunjukkan lokasi tunnel

Sekian di Bosnia, esok kami ke Istanbul dengan Croatian Airlines. Nak tau full iti untuk trip Balkan, klik --> di sini.

3 comments:

  1. Salam. Saya search ttg travel ke bosnia dan tertarik utk membaca daripada blog saudari. Saya sangat berminat ke sana dan pernah menyatakan hasrat kepada kenalan. Rakan membuat mimik muka seolah bosnia tmp membosankan. Mungkin belum popular bagi org malaysia. Sebab itulah, tak banyak tentang trip ini di blog. Jika tidak keberatan, saya harap saudari dapat menjawab persoalan saya. Lambat reply pun saya tak kisah sebab target saya disember 2017.

    1. Flight apakah yg saudari fly?
    2. Adakah tempat ke tempat sangat jauh?
    3. Wajarkah pergi sekeluarga bersama anak2 berumur 7&9 tahun?
    4. Saya ingin tiba di bosnia dan balik melalui negara lain. Boleh ke?

    Maaf la sbb terlalu panjang. Diharapkan saya dapat jawapannya. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Ramai dah pergi cuma tak ramai kot yang tulis dalam blog. :). t.kasih sudi menjengah.

      1) Saya naik Vietnam Airlines turun di Frankfurt. Ni route saya. http://jomlebercuti.blogspot.my/2015/06/balkan-trip-2015.html . Nak senang turun di Istanbul. Means return ticket dr sana juga. Takde direct flight ke Bosnia. Puan kena turun mana2 dulu n ambil flight lain pula. Yang route ticket murah biasanya Vietnam Airlines. Tapi kadang2 airlines lain pun ada murah turun di Istanbul. Boleh dapat RM1500 return. Tapi kena selalu survey ticket murah. Saya suggest follow page kat fb. Namanya Ramble and Wander --> https://www.facebook.com/RambleAndWander/

      2) Yang ni saya tak sure plan puan nak ke mana dari mana. Biasanya saya guna google maps saja nak tahu anggaran jarak. Just taip je nama tempat puan nak pegi tu.

      3) Boleh je bawa anak2. Cuma itineri tu tak boleh la kot pack sangat. nanti penat. hihi.

      4) Kita Malaysian senang sebab banyak Negara Europe free visa. boleh je turun Negara lain balik Negara lain. Tapi biasanya one way ticket ni harga mahal sket. kalau dapat less RM1k tu kira murah sesangat. biasanya RM1.5k above one way ke mana2 destinasi Europe dr kl atau balik ke kl.

      Harap membantu.

      Delete
    2. No4. Try click multi-destination or multi-city kat mana2 website airlines untuk check harga ticket.

      Delete