Monday, June 29, 2015

Montenegro

June 2015
----------
Kami day trip je dari Dubrovnik. Amik tour je coz kalau nak ke sini kena spend 1 nite at least. sebab laen coz public transport dia timing tk banyak. Tak frequent. So masa tak cukup kalau nak buat day trip pegi sendiri. Makanye solution nye cari tour. Macam2 company ada. Kami beli bila sampai dari Zagreb n turun di Bus Station Dubrovnik. Time jalan ke apartment ternampak company tour. Teruih singgah, tanya2 dalam 45 Euro. Kalau nak beli online siap2 pun boleh jugak, Viator.com offer murah sket dalam 40 Euro. Tapi sebab takut tak sempat, so dah sampai baru cari. 

45 Euro cover Perast-Kotor-Budva. Driver amik kat apartment kami di Harbour, Dubrovnik. Nama driver kami Robert. Si botak Robert. Hahaa. Selain dari kami, ada lagi 2 tourists dari Latvia. Yeee, kali ni kami tourists. Heheee. Perjalanan dari Dubrovnik along the coast Adriatic Sea sangat cantik. Air nye biru gelap. Let's roll la the photos.

Pening amik gambar dalam van kecik ni
Takpe la, i sanggup je.
Selfie dulu, with Fad.
Cantik
Time summer, memang awan cantik
Dah nak sampai border dah
Jalan Balkan
Passport control, ikut trAvel agent senang sket just bagi je passport untuk dichop!!
Sampai dah, our 1st point - Perast
Damai je jiwa rasanya
With hot girls, heheee
With our guide-si botak Robert and our teams, uncle n auntie tu dari Latvia. Ko tengok si Sally tu, bkn maen peluk2 dgn makcik LAtvia tu. Hahaaa.
Welcome to World Heritage Site
Pekan PErast
Pekan Perast
 Di Perast kira dah bahagian Kotor.Yang famous 2 islands, Satu buatan satu tak;  Island of St. George dan Gospa od Skrpjela (Our Lady of the Rock). One of the principal attractions on the Bay of Kotor is the ancient village of Perast, rich in Venice-like architecture which includes sixteen Baroque palaces, seventeen Catholic churches, several important Orthodox structures and a series of nine defensive towers, all set in stone and seemingly untouched by the scourge of modern-day tourism. Haaa, copy n paste aje. Kih2. Nak ke 2 islands ni naek la boat,5 Euro seorang.

on the way to islands, kejap je 10 min gitu
Our boat man, Blink blink. Hahaa. Nama FB nye. Orang Serbia, dulu2 travel ke sini, last2 stay kat sini. Dah few years.

Yang ni terletak kat artificial island, pulau buatan. Nak masuk church ni pun boleh tapi malas lah. Kat luar udah.
MEsti amik gambar kat sini.Island of St. George.
Jernih je air nye
Ni real island. Gospa od Skrpjela (Our Lady of the Rock)
Bye2 Perast
Kemudian kami ke Old Town, Kotor. Sesak tul kat sini. Pemandangan macam di Venice, cruise terdampar aje di tepi port dia, dalam tul bay kat sini.

Tu diaa, beso..
Airnya hijau berlumut
Map Old Town amik kat sini. Termasuk pulak si Robert ni
Old Town
Nampak tak church kat atas bukit tu, haa sapa rasa fit leh la daki bukit ni. Sure cantik dari atas
Kotor, Old Town
Cantik kat Old Town ni
Lorong2 kat sini, menarik
Lorong lagi
Sini ada jugak penempatan
One of the famous church, Old Town
 Lama jugak di Old Town ni. Perut pun lapaq. Nasib baek bawak bekal, leh la alas perut sket. Robert ni byk jugak bercerita pasal Montenegro. Kat sini lelaki2 nye tak bekerja. WHAT?!! Terkejut kami, abis tu deme watpe. Mana dapat duit. Hahaaa. Katanya gov support, main income kat sini adalah tourism. Hishhh, macam tk caya pulak. MEans harapkan duit kebajikan je la. Macam BR1M tu. Cukup ke. Robert kata ramai Russian stay sini coz KErajaan Russia byk gak tolong negara ni dari segi bagi duit dan tolong dari segi ketenteraan. Ooooo, gitu. Last part, kami ke Budva. Time ni chek dah penat sangat dah. Tambah lapaq. Melantak seafood kat satu restoran di sini.
 
On the way ke Budva, singgah kat sini
Makan time, lapaq.
Budva, dah
Ramai berpiknik
On the way, nak balik ke Dubrovnik naek ferry. Macam boxes town kan. Model town
Cantik kat sini
Selfiee, dalam ferry.
Sekian di Montenegro. Balik ke Dubrovnik. Esok nak pi dah Mostar. Nak tau full itineri kami, klik --> sini.

No comments:

Post a Comment